Träffas & trivs

Konferens

I Labbnäs möts fullständig service med klassiska utrymmen. När arbetet är färdigt för dagen finns det mycket man kan hitta på, inte bara i Labbnäs utan på hela Kimitoön.

I huvudbyggnaden finns ett rum för 30 personer samt ett 15-personers som är lämpliga för möten. I bastubyggnaden finns plats för 20 personer.

Trådlös internetuppkoppling finns i huvudbyggnaden. Projektor finns att tillgå.

Bastu

Kasta bad i våra två rejäla vedeldade bastur!

Den stora konferensbastun är byggd år 2000 och har plats för 20 personer. I bastun finns två omklädningsrum och toaletter, öppen spis och ett fullständigt kök. Utanför finns en rymlig terass med några meter till simbryggan.

Intill finns en fem-personers sommarbastu med egen brygga. I den finns rinnande vatten, vattengryta och öppen spis i bastukammaren.

Kasta bad precis som prästen gjorde när Labbnäs var en prästgård!

Lidret

Det är nästan bara fantasin som sätter stopp för vad man kan använda “lidret” till. Lidret är nybyggt och det stora utrymmet kan användas från allt mellan allsång och lopptorg till bröllop och fester av olika storlek.

Med de rejäla bänkarna och borden kan man möblera precis enligt eget tycke. Strandkanten och de vackra lönnarna står precis utanför fönstren och gör det ännu lättare att njuta av tiden tillsammans!

I lidret ordnas också lopptorg och allsång vilket numera är årliga traditioner i Labbnäs.

Lägerskolor

Lägerskolor tar vi gärna emot året om. Vi skämmer bort ungdomarna med god, näringsrik hemlagad mat, som är mycket omtyckt, färskt hembakat bröd och en härlig omgivning, med allt det bästa som naturen har att erbjuda.

Dessutom finns det många sevärdheter som man kan besöka runt omkring på Kimitoön.

Vinterbad

Då vi fick den nya strandbastun igång år 2000 tyckte en av våra kokerskor att vi skulle börja ordna vinterbad, hon var själv en van vinterbadare. På den vägen är vi och under hela vintern samlas en glad skara vinterbadare en gång i veckan för att njuta av vår vedeldade bastu och av ett uppfriskande dopp. Alla intresserade är välkomna med. Vaken hålls uppe hela vintern så den som vill hyra bastun för privat bruk kan också njuta av vinterbadandet.

Labbnäs traditioner

Allsång

Sing-along in the shed

Allsången är en gammal tradition på Labbnäs. Första gången allsång ordnades på Labbnäs var år 1973. Över 150 marthor kom då för att sjunga. Göran Grönroos var den första allsångsledaren, men genom åren har många följt honom. Allsångstraditionen hade en liten paus mellan åren 1989-2006. De senaste åren har traditionen återupplivats med Calle Pettersson som sångledare. Sommaren 2009 hade han hjälp av Thomas Lundin. Allsången ordnades från början utomhus men vid dåligt väder flyttades den in till Labbnäs stora salar. Sedan vi fick vår Lider-byggnad klar har vi hållit allsången där. Vid tillfället har man också chans att dricka kaffe och äta av Labbnäs goda bullar.

Lopptorg

Flea market

Loppmarknaden i Labbnäs är ett årligen återkommande evenemang. Traditionen startade år 1990, då köket renoverades. Det medförde att det fanns mycket överlopps saker som huset ville bli av med. Då kom en av kokerskorna på den genialiska idén, att ordna en loppmarknad. Sedan dess har Labbnäs med tacksamhet tagit emot donerade saker. Marthorna hjälper också till under själva dagen i köket och det är de som är försäljare vid lopptorget. I samband med loppmarknaden är det tradition att äta kökets berömda laxsoppa och ett lotteri brukar marthorna också ordna den dagen.

Pengarna som kommer in behövs för och används i Labbnäs verksamhet.

Kimitoön

Livet och kulturen på Kimitoön har präglats av industri, skärgård och lantliv. Ön har alltid spelat en stor roll för Finland i både krigs- och fredstid. Kimitoön har många platser att bekanta sig med, vatten att segla i, och inte minst många historier att berätta.

Det går utmärkt att kombinera boendet hos oss med utflykter till dessa sevärda besöksmål.

Dalsbruk

Redan på 1600-talet byggdes den första masugnen i Dalsbruk och orten utvecklades till en modern metallindustriort. Industrin fick en lång historia men år 2012 stängdes dock en stor del av industrin. För den historiskt intresserade finns mycket att se; bl.a. loftgångshus, Europas största samling kolugnar, masugnen och de vackra strandmagasinen. De flesta byggnaderna är byggda av s.k. slaggsten som är en restprodukt från metallindustrin. I Dalsbruk finns en stor gästhamn och båtuthyrning som gör det enkelt att segla vidare ut i skärgården.

När sommaren är som bäst kan man lyssna till tonerna av den populära Baltic Jazz-festivalen. Då man fattat tycke för Dalsbruk är det svårt att hålla sig borta!

Bengtskär

Bengtskär är nordens högsta fyr och byggdes åren 1906-1907. Fyren sträcker sig 50 meter över havet och upp till lyktrummet är det 300 trappsteg. Fyren hade en betydande roll under det Finska fortsättningskriget där finländska och ryska soldater möttes.

Utflykter till Bengtskär är populära och rekommenderas också till den icke fyrintresserade.

Örö

Örö är en del av Skärgårdshavets nationalpark och ägs av Forststyrelsen. Örös natur är speciell eftersom ön utgör en förlängning på den istida Salpausselkä II och då ön varit stängd för allmänheten har naturen bevarat sin unika mångfald. Örös historia är fylld av krig. Det finns historier och spår från bland annat början av 1900-talet då Ryssland byggde ett kustfort där, Finska inbördeskriget, vinterkriget och fortsättningskriget. Spåren finns i form av batterier, vägnät, byggbestånd och konstruktioner. Allt detta utgör en tillsammans en historisk helhet. Efter kriget fungerade Örö som utbildnings- och övervakningsfort ända fram till år 2005. Försvarsmakten har inte längre någon bemanning på ön och ön används numera för skjutövningar och övervakning. År 2015 öppnades Örö för turister.

Rosala och Hitis

Till Hitis kan man komma (förutom med egen båt) med förbindelsebåten Aura som avgår från Kasnäs. I Hitis har man funnit många rester från vikingatiden och där finns också Finlands näst äldsta träkyrka. På Vikingacentret kan man bekanta sig med spännande historier och föremål från förr, samt övernatta på äkta vikingavis!

I Rosala finns förutom Vikingacentret en båtslip, en lågstadieskola för elever i skärgåden och en liten gästhamn.

Högsåra

Högsåra finns västerom Kasnäs och dit kommer man enkelt med en vajerfärja från Kasnäslandet. Högsåra är känt för att ha haft fina gäster på besök, som svenska kungen Gustav IV Adolf och tsaren Alexander III av Ryssland. Tsaren besökte ofta fiskargumman Serafina som bodde i en enkel koja vid strandkanten. Gumman, som levererade fisk till tsaren under flera år blev senare känd som ”Kejsarfina”. Högsåra hade länge en egen lotsstation. På Högsåra kan man bekanta sig med lotssverksamheten och skärgården i Jungfrusundsmuseét samt Beatastugan som visar den äldsta boendemiljön i Dragsfjärd.

På Högsåra finns också tre ståtliga vindkraftverk som är Kimitoöns enda. Vid bra väder syns de ända till Dalsbruk.

Sagalund

I Sagalunds museum i Kimito kan man bekanta sig med flera lärorika och intressanta utställningar. Museet består av olika slags byggnader där man ser hur folk, rika och fattiga, bodde och arbetade förr. Gården pryds av gamla vackra växter och på sommaren med husdjur. För att lättare kunna sätta sig in i hur det var förr i tiden ordnar de ibland historiska rollspel.

Kimitoöarnas officiella besöksguide

Letar du priser?

Våra prislistor hittar du under sidan Bo.