Livet och kulturen på Kimitoön har präglats av industri, skärgård och lantliv. Ön har alltid spelat en stor roll för Finland i både krigs- och fredstid. Kimitoön har många platser att bekanta sig med, vatten att segla i, och inte minst många historier att berätta.
Det går utmärkt att kombinera boendet hos oss med utflykter till dessa sevärda besöksmål.
Foto: Dalsbruk, Visit Kimitoön / Cami Moberg-Nordgren
Redan på 1600-talet byggdes den första masugnen i Dalsbruk och orten utvecklades till en modern metallindustriort. Industrin fick en lång historia men år 2012 stängdes dock en stor del av industrin. För den historiskt intresserade finns mycket att se; bl.a. loftgångshus, Europas största samling kolugnar, masugnen och de vackra strandmagasinen. De flesta byggnaderna är byggda av s.k. slaggsten som är en restprodukt från metallindustrin. I Dalsbruk finns en stor gästhamn och båtuthyrning som gör det enkelt att segla vidare ut i skärgården.
När sommaren är som bäst kan man lyssna till tonerna av den populära Baltic Jazz-festivalen. Då man fattat tycke för Dalsbruk är det svårt att hålla sig borta!
Foto: Bengtskär, Benjamin Donner / aavameri.fi
Bengtskär är nordens högsta fyr och byggdes åren 1906-1907. Fyren sträcker sig 50 meter över havet och upp till lyktrummet är det 300 trappsteg. Fyren hade en betydande roll under det Finska fortsättningskriget där finländska och ryska soldater möttes.
Utflykter till Bengtskär är populära och rekommenderas också till den icke fyrintresserade.
Foto: Örö, Visit Kimitoön
Örö är en del av Skärgårdshavets nationalpark och ägs av Forststyrelsen. Örös natur är speciell eftersom ön utgör en förlängning på den istida Salpausselkä II och då ön varit stängd för allmänheten har naturen bevarat sin unika mångfald. Örös historia är fylld av krig. Det finns historier och spår från bland annat början av 1900-talet då Ryssland byggde ett kustfort där, Finska inbördeskriget, vinterkriget och fortsättningskriget. Spåren finns i form av batterier, vägnät, byggbestånd och konstruktioner. Allt detta utgör en tillsammans en historisk helhet. Efter kriget fungerade Örö som utbildnings- och övervakningsfort ända fram till år 2005. Försvarsmakten har inte längre någon bemanning på ön och ön används numera för skjutövningar och övervakning. År 2015 öppnades Örö för turister.
Foto: Rosala, Visit Kimitoön/Pepe Korteniemi 2020
Till Hitis kan man komma (förutom med egen båt) med förbindelsebåten Aura som avgår från Kasnäs. I Hitis har man funnit många rester från vikingatiden och där finns också Finlands näst äldsta träkyrka. På Vikingacentret kan man bekanta sig med spännande historier och föremål från förr, samt övernatta på äkta vikingavis!
I Rosala finns förutom Vikingacentret en båtslip, en lågstadieskola för elever i skärgåden och en liten gästhamn.
Foto: Högsåra, Visit Kimitoön/Pepe Korteniemi
Högsåra finns västerom Kasnäs och dit kommer man enkelt med en vajerfärja från Kasnäslandet. Högsåra är känt för att ha haft fina gäster på besök, som svenska kungen Gustav IV Adolf och tsaren Alexander III av Ryssland. Tsaren besökte ofta fiskargumman Serafina som bodde i en enkel koja vid strandkanten. Gumman, som levererade fisk till tsaren under flera år blev senare känd som ”Kejsarfina”. Högsåra hade länge en egen lotsstation. På Högsåra kan man bekanta sig med lotssverksamheten och skärgården i Jungfrusundsmuseét samt Beatastugan som visar den äldsta boendemiljön i Dragsfjärd.
På Högsåra finns också tre ståtliga vindkraftverk som är Kimitoöns enda. Vid bra väder syns de ända till Dalsbruk.
Foto: Sagalund, Visit Kimitoön/Cami Moberg-Nordgren
I Sagalunds museum i Kimito kan man bekanta sig med flera lärorika och intressanta utställningar. Museet består av olika slags byggnader där man ser hur folk, rika och fattiga, bodde och arbetade förr. Gården pryds av gamla vackra växter och på sommaren med husdjur. För att lättare kunna sätta sig in i hur det var förr i tiden ordnar de ibland historiska rollspel.